Waar moet je op letten bij het bouwen van een webshop
Of je er nu voor kiest om zelf je webshop te laten bouwen of juist door een gespecialiseerd bedrijf is het belangrijk dat je goed op een aantal zaken let. Hieronder staan een aantal zaken beschrijven waar het belangrijk is om goed op te letten.
Verschillende soorten Webshop software
Er zijn veel verschillende soorten software voor webshops beschikbaar, dus het is belangrijk om te bekijken welke voor jouw webshop het meest geschikt is.
Hieronder een overzicht van de verschillende soorten software en bepaal zelf welke het beste bij je past.
WooCommerce
WooCommerce is een plugin van WordPress en is de meest gedownloade en gebruikte software van de Wereld. Wanneer je klein wilt beginnen en niet al te hoge kosten wilt maken is WooCommerce een goede optie voor jouw webshop. Met WooCommerce kan je klein en no nonsense beginnen, en ter zijner tijd ook kunt uitbreiden. In vergelijking met Magento zijn de kosten waaronder hosting en eventuele plugins of licenties vaak goedkoper.
Advies: Wanneer je geen verstand hebt van PHP en je hebt weinig budget, dan adviseren we WooCommerce. Het is vrij makkelijk te installeren en met weinig kennis operationeel te krijgen. Zodra je groeit met je webshop zal je merken dat er veel functionaliteiten via betaalde plugins werken en de flexibiliteit die de shop in eerste instantie leek te hebben opeens ontbreekt.
Magento
Magento is een onderdeel van Adobe en heeft alles wat je nodig hebt voor een goed werkende e-commerce shop. Het is gemaakt voor professionals die al van begin af aan een goed werkende professionele e-commerce shop willen beheren. Er zijn twee versies: Magento Open Source, de gratis, in PHP geschreven opensource-versie en Magento Commerce, de betaalde cloud-versie. Volgens marktonderzoek uit maart 2016 is het marktaandeel van Magento onder de 10 meest populaire e-commerce-platformen 29,1% en daarmee ook het grootst. Meer dan 250.000 handelaars over de hele wereld maken gebruik van het Magento-platform.
Advies: Voor starters die klein beginnen en die geen of weinig kennis hebben van PHP wordt Magento afgeraden. Het is niet nodig om per definitie kennis van PHP te hebben maar zodra er iets misgaat ben je afhankelijk van een programmeur die gerust €100,- per uur vraagt om je shop weer operationeel te krijgen. Wanneer de omvang van je webshop groeit en je meer bezoekers en idem bestellingen krijgt is Magento juist aan te raden. Deze software groeit met je mee en je kunt in de Marketplace terecht voor extensies die je gratis en betaald aan kunt schaffen.
PrestaShop
PrestaShop is een gratis, opensource e-commerce-oplossing. De software is vrijgegeven onder de Open Software License. Het is geschreven in de programmeertaal PHP met ondersteuning voor het databasemanagementsysteem MySQL. PrestaShop wordt momenteel door 250.000 winkels over de gehele wereld gebruikt en is beschikbaar in 60 talen, waaronder Nederlands. PrestaShop voor starters lastiger in gebruik doordat je PHP kennis moet hebben om de shop te optimaliseren. Ze werken met Add-ons die je via een marketplace kunt aanschaffen.
Joomla
Joomla, je houdt er van of je hebt er een hekel aan. Het is niet de meest gebruiksvriendelijke webshopsoftware maar je kunt er een aardige webshop mee bouwen. Toch heb je wel wat technische kennis nodig om de structuur van Joomla te gebruiken, het heeft niet zo’n gemakkelijke CMS als WordPress maar het werkt en doet wat het moet doen.
Advies: je kunt er een aardige shop mee bouwen maar je hebt er wel enigszins technische kennis bij nodig. ook is het log en tijdrovend alles onder de knie te krijgen. Toch doet Joomla wat het moet doen en kun je vrij uitgebreid verder bouwen.
Drupal
Drupal is een opensource-contentmanagementsysteem (CMS) en contentmanagementframework (CMF), ontwikkeld in de programmeertaal PHP en uitgebracht onder de GPL. Drupal wordt gebruikt om websites en weblogs te beheren.
Drupal draait op de besturingssystemen Windows, macOS, Linux en op elk ander platform dat de webserver Apache, IIS of Nginx en PHP ondersteunt. Omdat Drupal een database nodig heeft om inhoud en instellingen op te slaan, is toegang tot een database zoals MySQL of PostgreSQL nodig.
Advies: Om met de deur in huis te vallen zeggen we het maar eerlijk, we zijn geen fan van Drupal. Drupal is log en heeft enorm veel beperkingen. Waar je bij andere software nog wegkomt met een gebrekkige kennis van PHP, is dit bij Drupal absoluut niet het geval. Daarnaast heb je technische kennis nodig om de shop überhaupt operationeel te houden aangezien er vaak grote updates zijn die invloed hebben op de prestaties van je shop.
Ook zijn er een beperkt aantal plugins beschikbaar en ben je vaak veel tijd kwijt om de meest eenvoudige applicaties te installeren.

Webshop gebouwd in Drupal

Webshop gebouwd in Magento

Webshop gebouwd in WooCommerce
Design en conversie
Je producten die je online verkoopt is het belangrijkste van je webshop. Hoe beter je jouw producten presenteert hoe meer je uiteindelijk verkoopt. Belangrijk hierbij is zorgen voor kwalitatieve productfoto’s en productbeschrijvingen. Naast de foto’s en omschrijvingen kan het zijn dat je product in meerdere maten of kleuren verkrijgbaar is. Hierbij is het belangrijk dat je dit duidelijk naar je klanten terug laat zien komen. hierdoor kan het zijn dat het item in precies de juiste kleur voor hun beschikbaar is.
Het ontwerp van je webshop staat in verband met de verkoop die zal plaatsvinden. Het plaatsen van de juiste informatie op een geschikte plek kan je omzet verhogen. Naast het overzichtelijk plaatsen van je producten en beschrijvingen is het ook belangrijk dat de laadtijd van je pagina laag ligt. Hoe lager de laadtijd van de pagina hoe sneller de klanten op de juiste pagina terecht komen om hun product aan te passen. De laadtijd van je website kan je meten met Google Analytics.
Analytics
Ze zeggen niet voor niets meten is weten. Google Analytics wordt gebruikt om te meten hoe de gebruikersstroom verloopt. Van het eerste moment dat een bezoeker je webshop bezoekt tot het moment van aankoop. Hiermee kan je de uiteindelijke conversie meten. Ook kun je zien welke weg je bezoekers op je webshop afleggen en op welke plek ze eventueel afhaken. Dit zijn knelpunten die je vervolgens dan weer kunt aanpakken. Onderschat je statistieken niet zeker als je aan het begin bent van je webshop.
Verschillende betaalmethodes
Er zijn veel verschillende soorten betaalmethodes en in principe kan je ze allemaal aanbieden bij je webshop. Zo kan een klant zelf kiezen hoe ze willen betalen. De verschillende betaalmethodes zijn per credit card, iDeal, PayPal of overschrijving. Daarnaast wordt het platform zoals After Pay of Klarna steeds vaker gebruikt. Met deze platforms biedt je jouw klanten om achteraf te betalen en dit wordt door een van deze platforms geregeld. Vaak hebben ze een betalingstermijn van 14 of 30 dagen.
Webshop SEO
SEO oftwel zoekmachine optimalisatie is voor een webshop heel anders dan voor een website. Het optimalisatieproces van een webshop kan vrij lastig zijn en veel tijd kosten. Naast de regels die voor een website SEO gelden zijn er ook andere belangrijke punten waar je op moet letten zoals:
Beoordelingen – Wanneer je aan je bezoekers beoordelingen vraagt kan je direct informatie winnen over je product en je service die je biedt. Dit is content wat je op je webshop kan plaatsen waar je zelf bijna niks voor hoeft te doen. Behalve een goed product en service te leveren.
Productbeschrijving – Productbeschrijvingen is een belangrijk onderdeel van je product. Je kan beter geen omschrijvingen geven van een leverancier deze zijn vaak al op andere webshops geplaatst. Wanneer je een eigen omschrijving geeft ben je direct uniek ten opzichte van andere webshops.
URL – Niet alleen voor bezoekers is het belangrijk om een eenvoudige url te hebben, maar dit kan ook zeker het verschil maken voor Google. Door webshop.nl/categorie/product te gebruiken kan je de exacte trefwoorden kwijt en kan Google je webshop goed lezen.
Productfoto’s – Naast een productomschrijving is de alt tekst van een product foto belangrijk.
Interne links – Interne links maken bepaalde pagina’s of producten binnen je webshop extra belangrijk. Hoe meer links van een product of pagina zijn hoe belangrijker dit product of pagina wort gezien.
Merkpagina’s – Wanneer je webshop merken verkoopt is het belangrijk om voor ieder merk los een landingspagina te maken. Dit is belangrijk voor Google en voor je bezoekers.